برای مقابله با خیانت از روشهای مختلفی میتوان یهره برد؛ اما قبل از بررسی این روشها به تشریح مفهوم خیانت میپردازیم. مسلما خیانت موردی است که آزار دهنده و ناراحت کننده است و اینکه این خیانت را از طرف چه کسی ببینیم هم زیاد در اصل مسئله تفاوتی ایجاد نمیکند. این خیانت میتواند از طرف یکی از اعضای خانواده، یکی از دوستان صمیمی، یکی از همکاران، نامزد یا همسرتان باشد.
یقینا برای مقابله با خیانت اقدامات قاطعی وجود دارد که میتوان انجام داد و تا حدی خسارت روحی یا مالی وارد شده را جبران کرد واحساس بهتری از شرایط پیرامون داشت. در این مطلب به بررسی روشهای اقدامی در مقابل خیانت را مورد بررسی قرار میدهیم که قطعا مطالعه آنها خالی از لطف نخواهد بود.

در صورتیکه به شما خیانتی شد، حتما یک سیستم پشتیبانی احساسی یا یک تکیهگاه نیاز خواهید داشت. این تکیهگاه که میتواند هر کسی باشد، در آن لحظه برای شما نقش تایین کنندهای را ایفا خواهد کرد. چراکه در آن موقعیت، هر شخصی نیازمند یک منبع قوی برای حمایت عاطفی است.
خیانت یک صدمه روحی است که میتواند در مواقع خاص، بسیار وخیم هم باشد؛ برای مقابله با خیانت یا برای به حداقل رساندن صدمات ناشی از آن و مخصوصا زمانیکه با یک خیانت احساسی روبرو هستید، برای مدتی، شبکههای اجتماعی را ترک کنید. چراکه درغیر این صورت، مدام شاهد تصویر و چهره طرف مقابلتان خواهد بود؛ و این، به نوبهی خود برای شما آزار دهنده خواهد بود.
هربار که عکسی از شخصی که به شما خیانت کرده است را میبینید، عصبانی و ناراحت میشوید. کمی استراحت و وقفه برای بهبود افکار و منظم کردن عقاید مفید است. و بعد از کمی استراحت، زمانیکه حس کردید آمادهاید، با یکی از دوستان صمیمی یا یک روانشناس صحبت کنید و از نظراتشان استفاده کنید. علاوه بر استراحت و تمدد اعصاب، بدن شما هم در این شرایط نیاز به مراقبت و رسیدگیهایی مثل خواب یا خوراک سالم دارد.
برای مقابله با خیانت راههای متعددی وجود دارد که در زیر به بررسی برخی از آنها میپردازیم:
الف) از خودتان مراقبت کنید
احساساتتان را پنهان نکنید. در زمان خیانت، به احتمال زیاد، شما مورد تمسخر یا خشم دیگران قرار بگیرید که شما چرا به فلان شخص بیش از حد اعتماد کردید. شما باید بر این احساسات ناراحت کننده غلبه کنید. وگرنه این احساسات مخرب، باعث بهوجود آمدن مشکلاتی در حد فروپاشی خانوادهها و رابطهها، میشود. برای مقابله با خیانت و کسب تجربه لازم در این زمینه، بدون قضاوت دیگران، شرایط را بپذیرید. با این طرز تفکر، قادر خواهید بود که بدون ریسک در کارهای خود پیشروی کنید.
زمانی را برای خودتان اختصاص دهید. مشکل زمانی بیشتر میشود که، افرادی که به شما خیانت کردهاند، دائما اطراف شما و جلوی چشمتان باشند. اگر دوست یا همکاری به شما خیانتی کرده است، از او بخواهید که مدتی از شما فاصله بگیرد و از شما دور باشد. شاید دلتان بخواهد کمی از فضا دور باشید. اگر همسر یا همخانه شما خیانتی در حقتان مرتکب شده، از او بخواهید که برای مدتی، جای دیگری برای خود پیدا کند یا حداقل در یک اتاق جداگانه بخوابد.
از تصمیمات احساسی اجتناب کنید. خیانت شما را عصبی و ناراحت میکند و ممکن است که بخواهید تصمیماتی از روی احساسات بگیرید. ممکن است برای مقالبه با خیانت بخواهید با افرادی که به شما خیانت کردهاند یا افرادی که به آنها مشکوک هستید، قطع رابطه کنید. در این مواقع بهتر است که کاملا خونسردی خود را حفظ کنید و با آرامش تمام به تصمیماتی که قصد عملی کردن آنها را دارید، فکر کنید. یکبار دیگر آنها را بررسی کنید. شاید تصمیمتان عوض شد؛ چراکه در اکثر مواقعی که فرد تحت تاثیر احساسات ناشی از خیانت است، بعد از مدتی تصمیم خود را عوض میکند.

ب) برای مقابله با خیانت ، بهترین راه بخشش است
سعی کنید که ببخشید. بخشش به معنای این نیست که شما عمل خیانت را بیجواب میگذارید. بلکه به این معنا و مفهوم است که شما تصمیم میگیرید که از احساسات سطحی به سمت آرامش و عقلانیت بروید. بخشیدن افرادی که به شما خیانت کردهاند، شما را به سمت آرامش و تامل بیشتر سوق میدهد. همچنین بخشش باعث بهوجود آمدن و تثبیت آرامش و صلح درونی در وجود شما میشود.
افکار و احساسات منفی را رها کنید. بهجای تمرکز بر روی شخصی که به شما خیانت کرده است، بر روی خودتان تمرکز کنید. به خودتان بگویید و بفهمانید که این شما هستید که کنترل و هدایت زندگیتان را در اختیار دارید و نه افکار آلوده به خیانت و ناراحتی. سعی کنید همیشه در مقابل افکار منفی مسلح به افکار و احساسات مثبت و سازنده باشید تا کنترل احساسات و زندگیتان را در اختیار خودتان داشته باشید.
به خودتان اعلام کنید که دیگران را بخشیدهاید. بخشش عمل شخصی و درونی است. و نیازی نیست که حتما آن را به اطلاع همگان برسانید. اگر تمایل دارید این تصمیم خود را اعلام کنید، میتوانید به افرادی که به شما خیانت کردهاند، اعلام کنید که آنها را بخشیدهاید. اما اگر با آن افراد ارتباط مستقیم ندارید، میتوانید با اعلام این تصمیم به خودتان، افکار خود را آرامش ببخشید.

ج) برج اعتماد را از نو بنا کنید
احساس بد مورد خیانت قرار گرفتن را بیان کنید. با شخصی که از او خیانت دیدهاید و حالا قصد بخشیدن او را دارید، صحبت کنید و از احساس خود بگویید. شاید در این موقعیت که میخواهید شخص خیانتکار را ببخشید، دلتان بخواهد که بر او منت بگذارید و از این طریق کمی از رنج خیانتی که تحمل کردهاید را برای مقابله با خیانت، جبران کنید؛ اما اینکار را انجام ندهید. این اقدام شما، زمینهساز خصومتهای بعدی بین شما میشود. در عوض، احساسات واقعی خود را بیان کنید و با اینکار اجازه معذرتخواهی را به طرف مقابلتان بدهید.
معذرتخواهی کردن وظیفه طرف خیانتکار است! بعد از اینکه شما صدمه روحی خیانت را تحمل کردهاید و حالا هم قصد بخشیدن فرد خیانتکار را دارید، معذرتخواهی، حق شما و وظیفهی شخص خیانتکار است. بیشک، این کار لازمه از نو ساختن اعتماد بین شماست و اگر شخص خیانتکار راضی به عذرخواهی نباشد، باید در حسننیت آن فرد برای بازگشت به رابطه قبلی شک کرد؛ شاید هنوز زمان بخشش نرسیده است.
اهداف مشترکی برای آینده رابطهتان مشخص کنید. حالا که تصمیم گرفتهاید ماجرای خیانت را فراموش کنید و شخص خیانتکار را ببخشید، بهتر است برای آینده رابطهی خود اهداف مشترکی را معین کنید تا با تلاش برای رسیدن به این اهداف، هم دوران پرتلاطم و ناراحت کننده خیانت را از یاد ببرید و هم اینکه در مسیر بهبود رابطه خود، قدمهای موثری بردارید.