ازدواج یکی از مراحل مهم زندگی انسانها محسوب میشود که برخلاف سایر اتفاقات زندگی همچون تولد و مرگ که احساس میکنیم نقشی در آن نداریم، در این بخش از زندگی نقش ما اندکی پررنگتر دیده میشود. در این مقاله قصد داریم راجع به معیارهای ازدواج موفق و اهمیت مشاوره قبل از ازدواج صحبت کنیم. یکی از روانشناسان با نام بارنت آر.بریکنر میگوید:
موفقیت در ازدواج با پیدا کردن بهتر همسر حاصل نمیشود، بلکه با بهترین همسر بودن به دست میآید.
سالهای سال مباحث بسیار کلیشهای برای موفقیت در ازدواج در گوش جوانان خوانده میشود. به عنوان مثال
- خانوادهی فرد مورد نظر را به خوبی بشناسید.
- باطن فرد را بر ظاهرش ترجیح دهید.
- فردی را انتخاب کنید که از نظر سن و سال و تحصیلات متناسب با شما باشد.
- و … .
اگرچه اینها مواردی هستند که حتما باید به هنگام ازدواج آنها را در نظر گرفت، اما اغلب در ابتدای آشنایی همهی موارد در حالت ایدهآل قرار دارند و مشکلات بعدها و اغلب به دلیل مهارتهای ضعیف افراد در برقراری ارتباطات شکل میگیرند. با گذشت زمان، ما بیشتر از اینکه نگران روابطمان باشیم، نگران ماشینِ در گاراژمان هستیم و یا نگران بیمهی بازنشستگیمان.
بنابراین همانطور که میبینید قسمت کوچکی از یک ازدواج موفق به انتخاب صحیح شریک زندگی برمیگردد، قسمت اعظم آن به بلوغ فکری افراد و روابط خوب بعد از ازدواج وابسته است. در زیر ۸ اصل مهم از معیارهای ازدواج موفق را میخوانید.
۱) عشق و تعهد
عشق به معنای واقعیاش متعهد شدن به طرف مقابل است. این موضوع به مراتب فراتر از احساسات مبهمی است که در تلویزیون، سینما و رمانهای عاشقانه به تصویر کشیده میشوند. احساسات میآیند و میروند، اما تصمیم واقعی برای متعهد ماندن همیشگی خواهد بود و این چیزی است که عشق واقعی را تعریف میکند. وقتی همه چیز به خوبی پیش میرود، عاشق ماندن آسان است. اما همهی ما میدانیم زندگی پستی و بلندیهای بسیاری دارد و این تعهد و مسئولیتپذیری است که عشق را پایدار و همیشگی میکند.
۲) وفاداری جنسی
وفاداری جنسی فراتر از بدن و جسم شماست، آن شامل چشم، ذهن، قلب و روح شما است. هنگامیکه ذهن خود را درگیر فانتزیهای عاشقانه نسبت به شخص دیگری میکنیم، هنگامیکه عواطف خود را به فرد دیگری اختصاص میدهیم، پایداری ازدواج خود را به خطر میاندازیم. یکی از معیارهای ازدواج موفق تعهد به وفاداری است، اشخاصی که از ابتدای شروع رابطهی خود به این مورد توجه کافی را دارند و نسبت به آن متعهد هستند، به ندرت گرفتار ناراحتیهای عمیق از هم میشوند.
زوجهایی که در این مورد مرتب با هم صحبت میکنند، به نیازهای هم توجه میکنند و مشکلات را با هم رفع میکنند، اغلب ازدواج موفقتری دارند.
۳) فروتنی سومین اصل از معیارهای ازدواج موفق
همهی ما ضعفهایی داریم و در روابط صمیمیمان اغلب بیشتر این ضعفها را نشان میدهیم. یکی از معیارهای ازدواج موفق اینست که شما توانایی پذیرفتن اینکه شریکتان کامل نیست را داشته باشید، بنابراین هر زمان که مرتکب اشتباهی خواهید شد، به راحتی میتوانید دوباره به همان شرایط و احساسات قبلی برسید.
روانشناسان اغلب در چنین مواردی به انجام رفتارهایی ساده تاکید میکنند. به عنوان مثال، آنها معتقدند زمانی که از یکی از رفتارهای همسر خود عصبانی هستید نوشتن سه مورد از بهترین ویژگیهای وی میتواند تاثیر بسیار عمیقی در خشم شما داشته باشد و از مشکلات بسیار بزرگی پیشگیری کند.
۴) صبر و بخشش
همانطور که در مورد سوم هم اشاره کردیم، هیچ انسانی کامل نیست، صبر و بخشش همواره یکی از معیارهای اصلی ازدواج موفق هستند. شریکهای خوب همواره از صبر بالایی برخوردار هستند. آنها نه تنها ضعفهای خود و شریکشان را میپذیرند، بلکه اشتباهات گذشته را دوباره مرتکب نمیشوند. آنها اشتباهات را با هم مرور و رفع کرده و درصدد اصلاح یا انتقام برنمیآیند.
۵) اختصاص زمان کافی
هیچ رابطهای بدون اختصاص زمان کافی شکل نمیگیرد. برای ساخت هر رابطهی موفقی باید زمان کافی برای با هم بودن اختصاص دهید. روابط شما با همسرتان باید عمیق و صمیمانه باشد و این تنها زمانی امکانپذیر است که او را در اولویت قرار دهید و زمان مناسبی را به صورت روزانه برای بهبود ارتباط خود با همسرتان اختصاص دهید.
۶) صداقت و اعتماد
صداقت و اعتماد پایههای اساسی ارتباطات هستند، اما برای ساخت آن باید سخت تلاش کنید. اعتماد بعد از هفتهها، ماهها و سالها شکل میگیرد، بدین ترتیب که شما اثبات میکنید بر هر آنچه که میگویید، پایبند و متعهد هستید.
هر زمان که احساس کردید که همسرتان دچار شک و تردید شده است، به جای خردهگیری بر رفتار او، سعی کنید به او حق بدهید و برای اعتمادسازی بیشتر تلاش کنید.
۷) ارتباطات خوب و مداوم
دو شریک خوب زندگی، همانند دو همکار خوب رفتار میکنند. آنها راجع به همه چیز، از آشپزی گرفته تا مشکلات مرتبط با کودکانشان، با هم مشورت میکنند و بهترین تصمیمها را اتخاذ مینمایند.
۸) خودخواه نبودن
اگرچه نظرسنجیها نشان میدهند که بیشتر ازدواجها به دلیل عدم تعهد، خیانت و ناسازگاری از بین میروند، اما دلیل اصلی شکست ازدواجها اغلب خودخواهی طرفین است. یک فرد خودخواه در هر مسئلهای سود شخصی خود را مدنظر قرار میدهد و هرگز یاد نمیگیرد که همسر خوبی باشد.
اینها چند مورد از معیارهای ازدواج موفق بودند که روانشناسها آنها را تائید کردهاند و معتقدند اگر طرفین رابطه به خوبی آنها را مدیریت کنند، هیچ مشکلی در رابطهی آنها به وجود نخواهد آمد. با این حال، تشخیص اینکه آیا یک فرد، قادر خواهد بود به موارد گفته شده پایبند بماند یا نه، اندکی سخت به نظر میرسد.
شناخت کامل طرفین از هم قبل از ازدواج، مشاوره با روانشناس و انجام تستهای روانشناسی میتواند تا حد زیادی به یک انتخاب خوب برای ازدواج منجر شود.