مشاوره ازدواج که به اصطلاح به آن زوجین درمانی هم گفته میشود، به زوجها کمک می کند تا تعارضات را شناخته و آنها را حل و فصل کنند و روابط خود را بهبود ببخشند ازدواجی موفق داشته باشند. در مسیر این جلسات مشاوره ازدواج یا شما تصمیمات اساسی و سازنده برای تقویت رابطه خودتان خواهید گرفت و یا راهی جداگانه از هم راه انتخاب خواهید کرد.
مشاوره ازدواج معمولا توسط روانشناسان معروف به روانشناسان خانواده و یا ازدواج ارائه شده و مشاورهی ازدواج واژهای کوتاه شده از طیف خدماتی که شامل هر دو زوج میشود اما بعضی اوقات یکی از طرفین ترجیح میدهد با روانشناس به تنهایی کار کند که این شرایط بستگی به برنامه درمان زوج و موقعیت آن دارد.
چرا شما به مشاوره ازدواج نیاز خواهید داشت؟
مشاوره ازدواج به طیف وسیعی از افراد با انواع مختلف مشکلات و تضادها کمک خواهد نمود. بعضی از زوجها به دنبال مشاوره ازدواج هستند تا در مورد بهتر کردن روابطشان ، تقویت آن و حتی برای رسیدن به درک بهتر از یکدیگر دست یابند. مشاوره ازدواج همچنین به افرادی که قصد ازدواج دارند هم میتواند کمک شایانی کند. مشاوره پیش از ازدواج باعث خواهد شد تا طرفین به درک عمیقتری از یکدیگر و خواستههای هم قبل از ازدواج برسند.
از طرفی دیگر عدهای به این دلیل به مشاورهای ازدواج رو میآورند که بخواهند رابطهای حال حاضرشان را که دچار مشکل شده است را بهبود ببخشند. موارد زیادی است که هر یک از طرفین میتواند با مشاوره خود در میان گذاشته و از او کمک بخواهد.
مسائلی مانند :
- مشکلات ارتباطی
- مشکلات زناشویی و جنسی
- مشکلات در مورد فرزندان
- خشم
- خیانت
- سوء مصرف مواد و غیره…
مشاوره ازدواج حتی در مواردی چون خشونت خانگی نیز موثر خواهد بود.اگر این خشونتها به درجه بالاتری رسیده و شما را میترساند دیگر مشاور تنها کافی نخواهد بود. بهتر است در این شرایط با پلیس تماس گرفته و یا با پایگاههای اورژانس اجتماعی مساله را مطرح کنید.
چگونه برای مشاوره ازدواج آماده شویم؟
تنها پیش نیاز برای دریافت خدمات یک مشاوره ازدواج این است که مشاوره مناسبی را بیابید. برای این منظور میتوانید از پزشک خانواده خود مشورت بخواهید تا او شما را به روانشناسی ارجاع دهد. در موارد دیگر شما میتوانید از پیشنهادات دوستان، اطرافیان ، کارکنان و افراد بیمه های سلامت و یا همچنین از کارکنان کلینیکهای روانشناسی در اطراف مکان زندگی خود بهره ببرید.
قبل از این که جلسات مشاوره را با روانشناس مورد نظرتان فیکس کنید لازم است از درست بودن انتخابتان اطمینان حاصل کنید. دانستن پاسخ سوالات زیر در مورد روانشناستان شاید به شما کمک کند :
- سابقه تحصیلات و تجربیات روانشناس
سابقه آموزش تحصیلی شما چیست؟ آیا مجوز شما معتبر از سوی دولت معتبر است؟و پروانه اشتغال به کارتان توسط سازمان نظام روانشناسی و مشاوره مورد تایید است؟سابقه تجربیات شما در زمینه مشکلات مشابه به مشکل من چگونه است؟
- مکان دفتر مشاوره
دفتر کار شما کجا است؟ ساعت های کاری شما چگونه است؟ در صورت لزوم و اورژانسی آیا قابلیت دسترسی به شما وجود دارد؟
- برنامه درمان یا مشاوره
به نظر شما چند جلسه مشاوره نیاز است؟ و هر جلسه چه مدت طول خواهد کشید؟
- هزینه ها و بیمه
بابت هر جلسه مشاوره هزینهی آن چقدر خواهد بود؟ و آیا خدمات شما توسط بیمه پوشش داده میشود؟
چه انتظاری می توانید از نتایج جلسات مشاوره ازدواج داشته باشید؟
مشاوره ازدواج معمولا به زوجها با هم در جلسات مشترک مشاوره میدهد.در طی کار با یک روانشناس به شما آموزش بر خورد به تنهایی با مشکلات داده میشود. مشکلاتی از قبیل: صحبت آزادانه، حل مشکلات، و این که چگونه در مورد تضادها منطقی بحث کنید.
در زمان مشاوره شما از قسمتهای خوب و بد رابطه صحبت خواهید کرد تا مشاور ازدواج شما درک درستی از رابطه شما داشته باشد. زوجها با یکدیگر میآموزند که چگونه بدون عیب جویی از یکدیگر مشکلات خود را بشناسند و در راه بهبود آن گام بردارند.
اما نکاتی که لازم است در ارتباط با روند مشاوره ازدواج از آن آگاه باشید:
ممکن است صحبت کردن در مورد مشکلاتتان با یک مشاور سخت باشد
ممکن است شما در ابتدای مسیر مشاوره جلساتی را داشته باشید که به سکوت بگذرد و شما و همسر یا پارتنرتان به دلیل برداشتهای اشتباه نسبت به همدیگر عصبانی باشید و حتی ممکن است در طی جلسات بحث داشته باشید. اما لازم است بدانید تمام اینها کاملا طبیعی است. در این زمان روانشناس و مشاور شما میتواند به شما در کنترل کردن این احساسات کمک کند.
شما میتوانید به تنهایی به مشاور مراجعه کنید
اگر همسر و یا پارتنر شما از شرکت در این جلسات مشاوره ازدواج دوری میکند همچنان شما میتوانید به مشاور ازدواج مراجعه کنید. حقیقت این است که اصلاح رابطه از این طریق کمی چالش برانگیز تر خواهد بود اما همچنان شما میتوانید در مورد واکنشها و رفتار های خودتان بیشتر بیاموزید.
علاوه بر این، در چنین شرایطی شما میتوانید از مشاورههای آنلاین کمک بگیرید. احتمالا همسر با مشاورهی آنلاین موافقتر باشد و از آن اجتناب نکند.
مشاوره معمولا کوتاه مدت است
بعضی از زوجها تنها به چند جلسه مشاوره ازدواج و بعضی دیگر به چند ماه نیاز دارند. برنامه مشاوره بستگی به موقعیت شما و رابطهی شما دارد. بعضی اوقات جلسات باعث می شود تا زوجها متوجه شوند مشکلاتشان عمیق تر بوده و قابل اصلاح نمیباشد در نتیجه بهترین راه حل این است که رابطه را تمام کنند.
ممکن است مشاوره ازدواج به شما تکلیف خانه دهد
ممکن است است مشاوره ازدواج به شما پیشنهاد تمرینهای ارتباطی به منظور کاربردی کردن صحبتهای مطرح شده در طول جلسات را دهد. به طور مثال؛ صحبت کردن هر روزه ، بدون هیچ گونه عامل بیرونی حواس پرتی مثل تلویزیون، گوشی موبایل و غیره …به صورت رو در رو با همسر و شریکتان در باب مسائلی به دور از استرس.
ممکن است شما و همسرتان نیاز به کمک اضافی داشته باشید
اگر یکی از طرفین درگیر مشکلاتی از قبیل بیماریهای روانی، مصرف مواد مخدر و یا مسائل دیگر باشد، در این حالت مشاور ازدواج ممکن است برای تکمیل و بهبود روند مشاوره از کمک دیگر بخش های درمانی استفاده نماید.
در انتها باید بگوییم گاهی برداشتن اولین قدم که همان اعتراف به این موضوع است که رابطه شما نیاز به کمک دارد سختترین قسمت خواهد بود. اگر رابطهی شما دچار مشکلات است باید بدانید به دنبال کمک بودن برای حل آنها به مراتب بهتر از ندید گرفتن آنهاست.این که شما تصور کنید اگر توجهی به مشکلات موجود در رابطهتان نداشته باشید به خودی خود آنها از بین خواهند رفت اشتباه بزرگی است و یادتان نرود پیشگیری بهتر از درمان است! مشاوره پیش از ازدواج باعث میشود شما با دید بازتری در این مسیر قدم بگذارید.