اختلال ملال پیش از قاعدگی یا سندروم پیش از پریودی (ملال پیش از پریود شدن) همانطور که از نام اش پیداست این اختلال پیش از پریود شدن رخ میدهد. در هفتهی قبل از پریود شدن فرد تغییرات خلقی شدیدی را تجربه میکند و این تغییرات تا چند روز پس از پریود شدن و قاعگی ادامه دارد و معمولا نهایتا در مدت یک هفته کاملا یا تقریبا ناپدید میشود.
آیا با علائم تشخیص اختلال ملال پیش از قاعدگی یا سندروم پیش از پریودی آشنا هستید؟
الف) همانطور که از نام اش پیداست این اختلال پیش از پریود شدن رخ می دهد. در هفته ی قبل از پریود شدن فرد تغییرات خلقی شدیدی را تجربه میکند و این تغییرات تا چند روز پس از پریود شدن ادامه دارد و معمولا نهایتا در مدت یک هفته کاملا یا تقریبا کاملا ناپدید می شود.
ب) یک تا تعداد بیشتری از نشانه های زیر بایست وجود داشته باشد.
۱- ناپدایداری عاطفی:
منظور از ناپایداری عاطفی نوسان خلق٬ احساس غمگینی٬ گریه کردن ها ناگهانی و حساسیت به طرد شدن است.
۲- تحریک پذیری یا خشم و تعارض بین فردی:
ممکن است مسائل جزئی سبب خشمگین شدن و یا دعواهای بی دلیل شود٬ دعواهایی که پیش از این بی معنی به نظر می رسیدند
۳- خلق محزون و افسرده٬ احساس ناامیدی٬ افکار سرزنش و ملامت کردن خود
۴- احساس کلافه بودن٬ حس اضطراب و تنش٬ حس برانگیختگی

ج) یکی از نشانههای زیر نیز بایست وجود داشته باشد تا با نشانههای قسمت ب ترکیب شود تا در مجموع به پنج نشانه برسد.
- ۱- کاهش یافتن علاقه به انجام کارهای معمول مانند کار٬ تحصیل٬ تفریح با دوستان و …
- ۲- مشکل در تمرکز کردن
- ۳- رخوت٬ خستگی٬ فقدان انرژی حتی در صورتی که فرد فعالیت بدنی بخصوصی نیز انجام نداده باشد
- ۴- تغییر محسوس در اشتها مانند پرخوری کردن یا علاقه پیدا کردن به یک غذای خاص
- ۵- تغییر در میزان خواب چه پرخوابی و چه کمخوابی
- ۶- احساس کنترل نداشتن بر روی اعمال خود و حس ناتوانی
- ۷- نشانه های جسمانی مانند ورم کردن یا ملتهب شدن پستان ها٬ درد در ناحیه ی مفاصل یا عضلات٬ احساس باد کردگی٬ احساس افزایش وزن.
آنچه بایست مورد توجه قرار گیرد این است که این نشانه ها و مواردی که پیش تر ذکر آنها رفت میبایست در اغلب دورههای پریودی یک سال گذشته روی داده باشند.
د) نشانهها معمولا با ناراحتی یا اختلال قابل ملاحظه در کار٬ تحصیل و فعالیت های روزمرهی اجتماعی یا روابط با دیگران همراه هستند. مانند اجتناب از فعالیت های اجتماعی٬ کاهش کارکردهای تحصیلی و کاری و یا در خانه.
ه) بایست توجه شود که این نشانه ها ورژن تشدید شدهی سایر اختلالات نباشند. برای این منظور بازه ای که رخ میدهند و شیوهای که بروز میدهند را میبایست مدنظر قرار دهید.
و) این نشانههای به دلیل تاثیرات فیزیولوژیکی و تحت تاثیر مصرف مواد و … ایجاد نشده باشند
موضوع مورد توجه دیگر این است که شدت و نشانه های همراه با ویژگی های همسان با فرهنگ و نقش و جایگاه زن در آن فرهنگ معمولا در ارتباط هستند. برای نمونه عقاید مذهبی٬ تحمل پذیری زن و نقش های اجتماعی متصور برای زن نیز در شدت و نشانه ها دخیل هستند.
نشانه و علائم اصلی سندروم پیش از پریودی:
نشانه خلقی و اضطرابی
نشانه رفتاری و نشانه های جسمانی در نبود نشانه خلقی و اضطرابی برای این که بگویید شما مبتلا به این اختلال هستید کفایت نمی کنند.
برای تایید اینکه دوره ی پریودی ایجاد شده دائمی است و به صورت موقتی ایجاد نشده اند حداقل بایست در دو دوره ی پریودی قبلی بایست نشانه ها حضور داشته باشند.
برخی از پژوهشگران و روانشناسان معتقد هستند که این دوره خطری برای افزایش خودکشی است و افکار خودکشی در آن رایج هستند.

عوامل خطرساز و پیش آگهی سندروم پیش از پریودی
- عوامل محیطی: عوامل محیطی مانند استرس٬ سابقه ی آسیبهای فردی٬ تغییرات فصلی و جایگاه و جنبه اجتماعی زن از عوامل اثرگذار هستند
- عوامل ژنتیکی: عوامل ارثی میتواند سهمی ۳۰ تا ۴۰ درصدی در ایجاد این اختلال داشته باشد.
- تعدیل کننده ها: کسانی که داروهای خوراکی ضدحاملگی(بارداری) مصرف میکنند معمولا شکایت کمتری دارند و از شدت نشانههایشان کاسته میشود.
- عوامل فرهنگی نیز نقش تعدیل کننده را دارد٬ هر چند که این اختلال وابستهی فرهنگی نیست یعنی بیتوجه به اینکه فرد متعلق به چه فرهنگی است٬ شدت٬ فراوانی و بروز نشانه ها میتواند تحت تاثیر عوامل فرهنگی قرار گیرد.
بایست دقت شود که اختلافهای زناشویی یا سایر مشکلاتی که ممکن است در زندگی فرد وجود داشته باشد را به این نشانه ها و اختلال ارتباط ندهیم.
مواردی که نمیبایست با سندروم پیش از قاعدگی اشتباه گرفته شوند:
- پریود شدن دردناک: سندروم پیش از قاعدگی ٬ قبل از شروع دورهی پریودی آغاز می شود در صورتی که دختران و زنانی که پریودهای دردناکی را تجربه می کنند احساس درد و تغییرات احساسی و خلقی شان همزان با پریود شدن آغاز می شود.
- افرادی که افسردگی اساسی٬ مداوم و یا دوقطبی دارند مدعی هستند که مبتلا به سندروم پیش از قاعدگی هستند در صورتی که نشانه های آنها دوره ای است به این معنی که هر چند ممکن است نشانه های مشابهی را تجربه کنند اما این نشانه ها وابسته به دوره های اختلال اصلی شان هستند و همین امر باعث می شود که احساس کنند مبتلا به ملال پیش از قاعدگی هستند در صورتی که درواقع بایست برای افسردگی٬ دوقطبی و…تشخیص گذاری شوند.
- درمان های هورمونی: گاهی موقع خانم ها برای کاهش نشانه ها از درمان های هورمونی(قرص های ضدبارداری) استفاده میکنند. اگر پس از مصرف قرص ها نیز نشانه هایی ایجاد شوند٬ این نشانه ها را میبایست از عوارض مصرف قرص های ضدبارداری دانست.
اختلالاتی که ممکن است به صورت هم آیند ایجاد شوند:
ممکن است بیماری های جسمی مانند میگرن٬ آسم آلرژی ها و صرع یا اختلالات روانی افسردگی٬ دو قطبی٬ اضطرابی٬ پرخوری عصبی٬ مصرف مواد قبل از پریود شدن بدتر شوند اما اگر سایر نشانه های لازم برای اختلال ملال را ندارند باید تشخیص تشدید پیش از پریود شدن را در نظر گرفت و یا تشخیص اختلالهایی که مطرح شد را در نظر گرفت اما اگر سایر نشانههای لازم برای گرفتن تشخیص افسردگی٬ دو قطبی و … وجود ندارد به احتمال زیاد میبایست همان تشخیص سندروم پیش از قاعدگی را در نظر گرفت.