هنگامی که از یک خواب ترسناک شبانه بیدار میشوید، در آن لحظه ممکن است احساس کنید که شما تنها بزرگسالی هستید که چنین خوابهایی میبینید، اما آیا واقعا اینگونه است؟ علت کابوسهای شبانه چیست؟ آیا کابوسهای شبانه موجب استرس شما میشوند؟ آیا به دفعات این کابوسها موجب به هم زدن خواب شما میشوند؟
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که معمولا درگیر خوابهای ناخوشایند، به شکلی که روند عادی زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده، هستید. قبل از هر اقدامی باید علت کابوسهای شبانهی شما مشخص شود. پس از شناخت علت واقعی است که شما میتوانید اقداماتی برای کاهش آن انجام دهید.
کابوس چیست؟
قبل از اینکه به سراغ یافتن علت کابوسهای شبانه باشیم بهتر است خود کابوس را بشناسیم. کابوسها خوابهای آشفتهای هستند که به نظر ممکن است واقعی برسند. کابوسها اغلب موجب میشوند که از خواب عمیق بپرید و تپش قلب شما را بالا میبرند. این کابوسها بیشتر در خوابهایی با حرکت سریع چشم REM اتفاق میافتند، زمانی که بیشتر خوابها در این بازهی زمانی دیده میشوند. از آنجایی که دورهی REM با گذر زمان در طول شب طولانیتر میشود، شما ممکن است بیشتر کابوسهای خود را نزدیک به صبح ببینید.
موضوع این کابوسها فرد به فرد متفاوت است. با این حال کابوسهایی نیز وجود دارند که اغلب مردم ممکن است در طول زندگیشان آن را تجربه کنند. برای مثال بیشتر مردم ممکن است این خواب را تجربه کرده باشند که فرد خطرناکی به آنها حمله کرده اما آنها توانایی فرار کردن از آن شرایط را ندارند. و یا ممکن است خواب ببینند که از یک بلندی به ناگهان میافتند. خوابهایی از این دست خوابهایی هستند که معمولا بین انسانها تجربهی آنها رایج است. علاوه بر این ممکن است برخی افراد در رویدادی آسیب دیده و یا حادثهی وحشتناکی را تجربه کرده باشند، این اتفاق ممکن است بارها و بارها به شکلهای مختلف در خواب این افراد ظاهر شود.
گرچه کابوس و هراس شبانه هر دو ممکن است موجب بیداری ناگهانی فرد از خواب شوند، اما از هم متفاوت میباشند. هراس شبانه معمولا در ساعات اولیه خواب روی میدهد و فرد بعد از پریدن از خواب دلیل احساس ترس و وحشت خود را به یاد نمیآورد. در واقع فرد فقط احساس میکند و به درستی دلیل احساس خود را نمیداند.
علت کابوسهای شبانه چیست؟
کابوس در بزرگسالان اغلب خود به خودی اتفاق میافتد اما گاهی علت کابوسهای شبانه ممکن است به دلیل عوامل مختلف و یا اختلالات اساسی در فرد به وجود آیند.
برخی از افراد ممکن است آخر شب شام بخورند و بلافاصله بعد از خوردن وعدهی خود بخوابند که این کار سوخت و ساز بدن فرد را بالا برده و موجب میشود که مغز فرد فعالتر باشد. برخی از داروها نیز ممکن است در دیدن کابوسهای شبانه موثر باشند. داروهایی که موجب تغییرات شیمیایی در مغز میشوند همچون داروهای ضدافسردگی و یا مسکنها، اغلب با کابوس همراه هستند. برخی از داروهای دیگر نیز همچون داروی فشار خون ممکن است موجب چنین خوابهای آشفتهای شود.
صرفنظر از داروها، مصرف الکل و مواد مخدر نیز ممکن است از علت کابوسهای شبانه باشد. اگر بعد از مصرف دارویی تغییراتی در خوابهای خود احساس کردید بهتر است با پزشک خود در این باره صحبت کنید. مشاوره اعتیاد میتواند در زمینه درمان این اختلال به شما کمک کند.

از علت کابوسهای شبانه میتوان به کم خوابی نیز اشاره کرد که نه تنها فرد را آشفته میکند بلکه فرد ممکن است نیاز به خواب بیشتری را در خود احساس کند. اگرچه هنوز تایید نشده است که این چرخه ممکن است موجب اختلال کابوس در افراد شود.
تعدادی از عوامل روانشناختی نیز وجود دارد که ممکن است علت کابوسهای شبانه در بزرگسالان باشند. برای مثال اضطراب و افسردگی از عواملی هستند که بر روی احساسات فرد به صورت مستقیم اثر گذاشته و ممکن است موجب کابوسهای شبانه شوند. افسردگی و اضطراب مادر بسیاری از بیماریهای روانی هستند. شما با مشاوره درمان افسردگی و همچنین مشاوره درمان استرس و اضطراب میتوانید از شر بسیاری از بیماری ها و اختلالات راحت شوید و مجدد به آرامش برسید.
کابوس در بزرگسالان ممکن است به دلیل اختلالات خواب مشخصی در آنها نیز باشد. این اختلالات ممکن است شامل اختلالات تنفسی و یا سندرم پاهای بیقرار و … باشد. افرادی که در بستگان نزدیک خود افرادی با اختلالات کابوس دارند احتمال دچار شدن خودشان نیز به چنین شرایطی بیشتر است.
کابوسهای شبانه چه تاثیری بر روی سلامتی افراد دارد؟
بعد از اینکه علت کابوسهای شبانه را شناختیم باید به این نکتهی مهم اشاره کرد که بدتر از تجربهی این کابوسها تاثیراتی است که آنها بر روی سلامتی افراد دارند. در میان افرادی که کابوس را تجربه میکنند آنهایی که دچار افسردگی و یا اضطراب هستند ممکن است بیشتر از آشفتگی در خواب تاثیر بگیرند و حتی از تجربهی این کابوسها بیشتر از اختلال خودشان رنج ببرند. با این رابطهی آنها کاملا درک نشده است اما کابوس ممکن است در خودکشی افراد نیز دخیل باشد. چرا که کابوس میتواند تاثیر قوی و مستقیمی بر روی کیفیت زندگی شما داشته باشد. اگر به طور مرتب این کابوسها را تجربه میکنید و یا علت کابوسهای شبانه ی خود را نمیدانید بهتر است که با یک پزشک در این باره مشورت کنید.
کم خوابی هایی که در اثر دیدن این کابوسها به وجود میآید ممکن است در آینده موجب بیماریهایی همچون ناراحتی قلبی، افسردگی و یا چاقی شود. اگر این کابوسها به دلیل مشکلات تنفسی درمان نشده و یا اختلالات روانی در فرد باشد ممکن است تاثیرات منفی فیزیکی و روانی بسیاری بر روی سلامتی فرد داشته باشد.
کابوسهای شبانه را چگونه درمان کنیم؟
خوشبختانه روشهایی وجود دارد که شما و پزشکتان میتوانید با عمل کردن به آنها فرکانس این کابوسها را کاهش داده و اثرات آنها بر روی سلامتیتان را نیز بهبود دهید. اولا اگر کابوس شما نتیجهی مصرف یک داروی خاص باشد، ممکن است بتوان با تغییر دوز دارو و یا جایگزین کردن آن با داروی دیگر کابوسهای شبانه را درمان کرد.
برای افرادی که علت کابوسهای شبانه ی آنها ممکن است به دلیل اختلال خواب آنها همچون اختلالات تنفسی باشد، پزشک تلاش میکند که اختلال خواب را به صورت اساسی درمان کند.
اگر کابوسهای شما به دلیل هیچکدام از عوامل ذکر شده نیستند نگران نباشید، تغییرات رفتاری ثابت کردهاند که ۷۰ درصد افرادی که مبتلا به اختلال کابوس بینی هستند قابل درمان میباشند. این کابوسها ممکن است ناشی از اضطراب و افسردگی باشند.با مشاوره درمان افسردگی و همچنین مشاوره درمان استرس و اضطراب میتوانید از شر بسیاری از بیماری ها و اختلالات راحت شوید و مجدد به آرامش برسید.
روشهای دیگری نیز وجود دارد که معمولا به افراد کمک میکند تا کابوسهای خود را درمان کرده و یا به نحوی کاهش دهند. داشتن برنامهی منظم برای خواب، ورزش کردن، یوگا و مدیتیشن نیز از جمله روشهای موثری هستند که میتوانند به شما در این مسیر کمک بسیاری کنند. با مشاوره مهارت و سبک زندگی میتوانید با کمک یک متخصص تغییرات در سبک زندگی خود را زیر نظر یک مشاوره روانشناس انجام دهید.

سعی کنید اتاق خواب خود به دور از هر استرس و فضای کار و مشغلههای دیگر نگه دارید. همواره سعی کنید که آرامش در اتاق خوابتان حاکم باشد. سعی کنید که در مصرف کافئین و الکل و غیره احتیاط کنید و شب نزدیک ساعت خواب خود این مواد را مصرف نکنید. به یاد داشته باشید که این مواد حدود ۱۲ ساعت بر روی بدن شما اثر میگذارند.
فولفکر با مشاوران برجسته امکان مشاوره آنلاین برای همه سنین و در همه زمینهها از جمله درمان بیماری ها و اختلالات روانی در محیطی امن و خصوصی را فراهم کرده است.