قبل از این که به سراغ تعریف و شناخت بیشتر بیماری اختلال تبدیلی برویم، تصور کنید که از روی دوچرخه به شدت به زمین افتادهاید و قادر نیستید بازوی خود را تکان دهید، در حالیکه بازوی شما هیچ گونه خراشی بر نداشته است. با نگاه کاملتری به سر و وضعتان ممکن است متوجه بشوید که هیچ بخشی از بدنتان نیز خراشی بر نداشته است. پس مشکل از کجاست؟ چرا نمیتوانید بازوی خود را تکان دهید؟ آیا تمامی مشکلات در ذهن شماست؟ بله ممکن است.
شما ممکن است دچار آنچه به آن بیماری اختلال تبدیلی میگویند شده باشید. این بیماری یک نوع اختلال عصبی است که علایم فیزیکی همچون قفل شدن بازوهایتان را ممکن است در پی داشته باشد. حتی اگر پزشک نتواند هیچگونه اثری از زخم را بر روی بدن شما شناسایی کند.
به بیان دیگر بدن شما پاسخ استرس روانی و احساسی شما را از افتادن از روی دوچرخه را به یک پاسخ فیزیکی تبدیل میکند. این پاسخ ممکن است به شکل قفل شدن دست و پایتان خود را بروز دهد.
علت بروز بیماری اختلال تبدیلی چیست؟
در حالیکه دلیل اصلی بروز بیماری اختلال تبدیلی همچنان توسط محققان و روانشناسان در حال بررسی است، اما میتوان گفت که بروز اختلال همچون روشی است که ذهن برای پاسخ به مشکلات احساسی و روانی ارائه می دهد. این مشکل اغلب مصادف میشود با تجربهی فشارهای عصبی و عاطفی که فرد تحمل میکند. علاوه بر این ممکن است در اثر اختلالات روانی دیگر نیز این بیماری خود را بروز دهد و به صورت ناگهانی بر روی بدن فرد اثر گذارد.
احتمال بروز بیماری اختلال تبدیلی در زنان بیشتر از مردان است. این احتمال ممکن است در زنان به دوبرابر بیشتر از مردان برسد. علاوه بر این احتمال این بیماری برای افرادی که دردهای عاطفی را تجربه کردهاند نیز ممکن است بیشتر باشد. علاوه بر این آن دسته از افرادی که کمتر در مورد احساسات و مشکلات عاطفی خود صحبت میکنند، محتملتر است که دچار این اختلال شوند.
گاهی اوقات علائم فیزیکی ممکن است به درمان برخی درگیریهای داخلی کمک کند. برای مثال هنگامی که شما با تمایل شدید به آسیب زدن به شخصی با او مبارزه میکنید. ممکن است بیماری اختلال تبدیلی موجب فلج شدن شما شده و عمل به چنین تمایلی غیرممکن به نظر برسد.
فولفکر با مشاوران برجسته امکان مشاوره آنلاین برای همه سنین و در همه زمینهها با کمترین قیمتها، درمان بیماریها و اختلالات تبدیلی را در محیطی امن و خصوصی فراهم کرده است.

علائم بیماری اختلال تبدیلی چیست؟
علائم اختلال تبدیلی اغلب مشابه مسائل و مشکلاتی است که شامل سیستم عصبی شما (مغز، نخاع و سایر اعصاب) میشود. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- حرکتهای غیر قابل کنترل
- دید تونلی و یا نابینایی
- از دست دادن حس بویایی و یا قدرت سخن گفتن
- احساس بیحسی و یا قفل شدن در عضلات
چگونه میتوان بیماری اختلال تبدیلی را تشخیص داد؟
هیچ گونه تست و آزمایش مشخصی برای تشخیص این بیماری وجود ندارد، چرا که علت این بیماری نیز تا حدود زیادی برای پزشکان ناشناخته است. تنها راه تشخیص این بیماری حذف عوامل دیگر است. بدین صورت که پزشک پس از انجام آزمایشهای لازم برای تشخیص بیماریهای دیگر و رد آنها، ممکن است از شما سوال کند که آیا اخیرا تجربهی احساسی و یا اضطرابی سختی را داشتهاید؟
برای اینکه پزشک بتواند با اطمینان تشخیص دهد که شما دچار بیماری اختلال تبدیلی شدهاید بایستی استانداردهای لازم تایید شده توسط انجمن روانشناسان را داشته باشید:
- آنها بر حرکت و یا حواس شما اثر میگذارند به شکلی که قادر نیستید آنها را کنترل کنید.
- آنها میتواند به یک رویداد استرسزا مرتبط باشند، اما لزومی هم ندارد که ارتباط داشته باشد.
- شما وانمود نمیکنید و دربارهی آنها دروغ نمیگویید.
- آنها را نمیتوان با هیچ شرایط دیگر درمانی و رفتاری توجیه کرد.
- آنها ممکن است موجب استرس شما در محیط کار و فضاهای اجتماعی شوند.
- آنها به علت مشکل روانی دیگری به وجود نیامدهاند.
چگونه میتوان بیماری اختلال تبدیلی را درمان کرد؟
همین که مطمئن شوید که هیچگونه مشکل فیزیکی دیگری ندارید کافیست تا بتوانید به بهبود علائم کمک کنید. اما اگر علائم در طولانی مدت از بین نرفتند میبایست در اولین فرصت با یک پزشک تماس گرفته و با او در این مورد مشورت کنید و از او کمک بخواهید. تا اینکه از تاثیرات بلندمدت این بیماری جلوگیری کنید.
هیچگونه درمان مشخصی برای این بیماری وجود ندارد. اغلب از روان درمانی برای درمان چنین اختلالی استفاده میشود. از جمله:
- درمان فیزیکی و حرفهای
- مشاوره
- هیپنوتیزم
- داروهای ضد افسردگی و یا ضد سایکوتیک
علائم بیماری اختلال تبدیلی ممکن است از چند روز تا چند هفته در بدن شما باقی بمانند. گاهی اوقات این علائم به همان شکلی که به صورت ناگهانی در بدنتان ظاهر شده بودند، به همان شکل نیز ناپدید میشوند. اما بیشتر اوقات ممکن است اگر آنها را درمان نکنید باقی مانده و اثرات آنها را بر روی خود همچنان حس کنید، هرچند که زندگی شما را نیز تهدید نکند.
بهترین روش برای پیشگیری از بروز اختلال تبدیلی این است که سبک زندگی خود را به شکلی در آورید که آرامش نقش اساسی در آن داشته باشد. می توانید با استفاده از مشاوره مهارت و سبک زندگی و با تغییراتی که در زندگی خود زیر نظر یک متخصص به وجود میاورید آرامش را به زندگی خود برگردانید. همچنین با مشاوره استرس و اضطراب میتوانید از هرگونه استرس شدید که از عوامل این اختلال است به دور باشید. سعی کنید بین کار و زندگی خود تعادل درستی ایجاد کنید. رابطههای خوب و مثبت ایجاد کنید و در رابطههای مثبت باقی بمانید. سعی کنید فضای آرام و امنی را برای خانواده و خودتان فراهم کنید. مشاوره خانواده میتواند از تنشها و مشکلات خانوادگی شما در زندگی روزمره بکاهد. انجام ورزشهای فیزیکی و تمریناتی که به آرامش شما کمک میکند همچون یوگا و مدیتیشن میتواند به شما در پیشگیری و حتی بهبود علائم این بیماری کمک کند.
شما ممکن است نتوانید از تمام شرایط استرس زا دوری کنید، اما کنترل بخشهایی از این منابع استرس به شما کمک خواهد که استرس خود را به شکل قابل توجهی کاهش داده و قادر به کنترل آن باشید. در این صورت است که احتمال بروز بیماری اختلال تبدیلی را به شکل قابل ملاحظهای در وجود خود کاهش دادهاید.
اگر هم اکنون دچار بیماری روانی خاصی هستید که ممکن است عامل بروز استرس و یا فشار عصبی در شما شود، بهتر است به طور مرتب روانشناس خود را ملاقات کنید که شما را به سمت بروز اختلال تبدیلی هدایت نکند.
برخی علائم اختلالات عملکرد عصبی (بخصوص اگر درمان نشوند)، ممکن است موجب ناتوانی قابل ملاحظهای در فرد شده و کیفیت زندگی او را پایین بیاورد.
با مشاوره و درمان بیماری ها و اختلالات روحی و روانی میتوانید از ابتلا به اختلالات جلوگیری کنید و یا در صورت ابتلا روند پیشروی آن را کنترل کنید.