اگر شما مبتلا به افسردگی بالینی هستید و از طرفی از مشکلات جنسی نیز رنج میبرید، باید بدانید که تنها نیستید. مشکلات جنسی از قبیل اختلال نعوظ (ED) یا عدم توانایی در ارگاسم، اغلب رابطهی تنگاتنگی با افسردگی دارند. خبر خوب این که این گونه مشکلات جنسی که ناشی از افسردگی هستند معمولا قابل درمان هستند و توسط پزشکان درمان میشوند. افسردگی و میل جنسی از جمله اختلالاتی هستند که ممکن است همزمان در فرد وجود داشته باشد. بنابراین شناخت تاثیرات هرکدام بریکدیگر به درمان درست این اختلالات کمک زیادی میکند.
افسردگی و میل جنسی چه ارتباطی با هم دارند؟
برای درک ارتباط بین افسردگی و میل جنسی مغز را به عنوان یک عضو بسیار حساس رابطهی جنسی در نظر بگیرید. میل جنسی از مغز شروع میشود و به کار خود تا رسیدن به اندامهای پایینتر ادامه میدهد. این پدیده به دلیل حضور مواد شیمیایی مخصوص مغز به نام انتقال دهندههای عصبی اتفاق میافتد. این مواد شیمیایی ارتباط میان سلولهای مغزی را افزایش میدهند و جریان خون بیشتری در اندامهای جنسی به راه میافتد. مشکل اینجاست که در دوران افسردگی و یا هر اختلال موودی دیگر، مدارهای مغزی که با استفاده از این مواد شیمیایی ارتباط برقرار میکنند به درستی کار نمیکنند.
بسیاری از مردان و زنان مبتلا به افسردگی همواره میگویند که میل جنسی آنها کاهش یافته و یا اصلا میل جنسی ندارند. و این موضوع یک فشار جدی در رابطهی بین افراد ایجاد میکند. بنابراین افسردگی و میل جنسی یک رابطهی دوطرفه باهم دارند و هرکدام میتواند بر دیگری اثر مستقیمی بگذارد.
آیا مصرف داروهای ضدافسردگی بر روی میل جنسی اثر میگذارد؟
به همان اندازه که داروهای ضد افسردگی در تقویت خلق و خو و به اصطلاح موود فرد یا احساس خود ارزشی مفید هستند، برخی از داروهای ضد افسردگی – به عنوان مثال، مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI ها) – می توانند عوارض جانبی نامطلوبی داشته باشند. از این منظر نیز ارتباط بین افسردگی و میل جنسی مشهود است چرا که عوارض جانبی این داروها نیز میتوانند منجر به مشکلات جنسی در فرد مبتلا به افسردگی شوند.
داروهای ضد افسردگی با تغییر عملکرد مواد شیمیایی مغز (انتقال دهندههای عصبی) به تقویت خلق و خو در افراد مبتلا به افسردگی کمک می کنند. اما همین مواد شیمیایی در پاسخ جنسی نیز نقش دارند. در واقع داروهای ضدافسردگی بر مسیرهای عصبیای تأثیر می گذارند که پاسخهای جنسی را تنظیم میکنند و به طور بالقوه باعث اختلال عملکرد جنسی میشوند. عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی گاهی با افزایش دوز دارو افزایش می یابد. داروهای ضد افسردگی که بر سروتونین تأثیر می گذارند اغلب برای درمان انزال زودرس در مردان نیز استفاده می شود.
چه مشکلات جنسیای ممکن است در خلال افسردگی رخ دهد؟
مشکلات جنسی در ارتباط با افسردگی شامل موارد زیر است:
- ناتوانی در شروع و یا لذت بردن از رابطهی جنسی
- اختلال نعوظ (ED) یا تاخیر در انزال برای مردان
- کاهش میل جنسی
- عدم توانایی در رسیدن به ارگاسم
چگونه اختلالات افسردگی و میل جنسی را میتوان درمان کرد؟
اگر شما مبتلا به اختلال افسردگی هستید و کاهش قابل توجهی در میل جنسی خود احساس میکنید مهمترین نکتهای که خودتان و پزشک شما باید به آن توجه کند این است که آیا تغییرات میل جنسی و مشکلات جنسی شما ریشه در افسردگیتان دارد و یا دلایل دیگری همچون قرصهای ضدافسردگی و یا بیماریهای دیگر دارد. همواره روشهایی برای مدیریت و کنترل عوارض جانبی داروهای ضدافسردگی بدون به خطر انداختن روند درمان وجود دارند. پزشک شما ممکن است داروهای جدیدتری را که تاثیری بر میل جنسی و واکنش جنسی شما نمیگذارند امتحان کند یا ممکن است داروهای دیگری را که برای مقابله با عوارض جانبی داروهای ضدافسردگی وجود دارند برای شما تجویز کند و شما میتوانید این داروها را در کنار داروهای ضدافسردگی مصرف کنید.
بدون اطلاع از مشکل جنسی پزشک شما نمیتواند کاری در این باره برای شما انجام دهد. با همسر و پزشک خود در این باره آشکارا صحبت کنید و آنها را در جریان بگذارید. از پزشک خود در این باره کمک بخواهید تا بدانید بسته به شرایط شما چه چیزی میتواند کمک کننده باشد و تاثیر مثبتی بر شما بگذارد.

پس قبل از هر موضوعی ارتباط میان افسردگی و میل جنسی شما باید روشن شود. اگر به این نتیجه رسیدید که مشکلات جنسی شما حاصل از مصرف داروهای ضدافسردگی است درمانهای متفاوتی پیش روی شما وجود خواهد داشت تا به شما در اینباره کمک کند. بسیاری از افرادی که داروهای ضدافسردگی مصرف میکنند تصمیم میگیرند که مصرف دارو را در کنار داروهای مکمل دیگر و یا داروهای جایگزین دیگری ادامه دهند.
پس قبل از هر چیز بهترین روش این است که به پزشک متخصص و یا یک روانشناس متخصص مراجعه کرده و مشکل خود را با او در میان بگذارید. پزشک شما از روشهای موجود برای شناسایی علت کاهش میل جنسی شما استفاده خواهد کرد. اگر پزشک تشخیص داد که ارتباطی بین افسردگی و میل جنسی شما وجود دارد این ارتباط را به صورت تخصصیتری بررسی خواهد کرد که آیا خود افسردگی و اختلالات خلق و خوی شما موجب مشکلات جنسی شده است و یا عوارض جانبی داروهای مصرفی این مشکلات را به وجود آورده است. در هر صورت روشهایی برای درمان شما وجود خواهد داشت که باید زیر نظر پزشک انجام شود. فقط مهمترین نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که به راحتی راجع به مشکلات خود با پزشک خود صحبت کنید و به پزشک خود در این باره اعتماد کنید تا بتوانید درستترین راه درمان را در پیش گیرید و بتوانید به بهترین شکل ممکن مشکلات خود را برطرف کنید.