متخصصان معمولا رابطه با افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی را با ترن هوایی مقایسه میکنند. اما نه از نوع سرگرم کنندهی آن که افراد علاقهمند به آن بوده و از هیجان آن لذت ببرند. این ترن هوایی با ترن هوایی دیزنیلند و شهربازیها فرق عمدهای دارد. رابطه با چنین افرادی سخت، پر از هرج و مرج و درگیری است. اما چنین شکلی از روابط معمولا در ابتدای هر رابطهای وجود دارد.
این اختلال یکی از اختلالات شایع روانشناسی است. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی مشکلات زیادی در روابط شخصی خود دارند، خواه این روابط زناشویی و عاشقانه باشند یا دوستانه و رسمی. این مسائل و مشکلات معمولا منجر به هرج و مرج و تحولاتی میشوند که تجریبات درونی و بیرونی فرد مبتلا را نشان میدهند.
توجه به این نکته ضروری است که حتی اگر آمار افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در مردان بیشتر از زنان باشد. این اختلال در زنان معمولا سادهتر از مردان قابل تشخیص است.
تکامل روابط افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی
چگونه روابط افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی تکامل مییابد؟ آنها معمولا با هیجان و جذاب یک رابطه را آغاز میکنند، اما بعد دچار سختی شده و درد میکشند و طرف مقابل آنها ممکن است عمیقا صدمه دیده و گیج شود.
با وجود این واقعیت، چرا برای اولین بار با چنین فردی رابطه برقرار میکنیم؟
اولا، توجه کنید که بسیاری از افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، افراد مهربانی هستند، به تک تک افرادی که با آنها به هرنحوی در ارتباط هستند با انرژی مثبتی توجه میکنند. بنابراین مردم در ابتدا به دلیل حس و حال خوب و شور و هیجان اولیهای که از این افراد میگیرند با آنها وارد رابطه میشوند. اگر رابطهی شما یک رابطهی عاشقانه باشد، ممکن است یک دورهی شیرین یک ماهه را با عشقی شدید تجربه کنید در حدی که طرف مقابل شما، شما را بر یک بلندی بنشاند و ادعا کند که عشق زندگیاش را یافته است. آنچه او واقعا به دنبال آن است، کسی است که او را از عصبانیت و هرج و مرج احساسی که در زندگی درونی خود تجربه میکند، نجات دهد.
حس هیجانانگیز و زیبایی است که یک نفر تا به این اندازه به شما اهمیت دهد و احساس شدید داشته باشد. این حس شما را بیشتر احساس نیاز کنید. افرادی که در چنین روابطی هستند اغلب روابط جنسی خود را نیز بسیار پرشور و هیجانانگیز گزارش میکنند. اما هنگامی که مدت این دورهی عاشقانه به پایان رسید، مشکلات آغاز میشوند. در این مرحله است که شریک شما شروع به دیدن عیب و نقص شما میکند و پی میبرد که شما چندان هم کامل نیستید.
از آنجایی که افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی تمایل دارند که افراد را سیاه و سفید ببینند. بعد از این که با فردی که بسیار دوسش داشتهاند به مشکل میخورند، ممکن است دیگر هرگز نتوانند او را ببخشند.
با وجود چنین چرخههای مخربی، این روابط ممکن است پیش بروند. ادامهی رابطه با چنین افرادی نیازمند تعهد، صبر و درک سخاوتمندانه است تا بتوانید بر مشکلات فائق آیید.
چگونه با فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی کنار بیاییم؟
هنگامی که تصمیم گرفتید با رابطهی خود رو به جلو حرکت کنید، قدم بعدی شما یادگیری نحوهی برخورد با این فرد است.
- سعی کنید با مطالعه دربارهی این اختلال همه چیز را از جمله علائم، عوامل موثر و درمان، بیاموزید.
- به درمان او اصرار ورزید. مراحل را سعی کنید با یک روانشناس پیش ببرید.
- یک روانشناس و یا مشاوری بیابید که این اختلال را درک میکند. کسی که بتواند در طول مدتی که با این بحران مقابله میکنید کنار شما باشد و شما را کمک کند.

اگر شما از رابطهی صرفا دوستی با چنین فردی عبور کردهاید و اکنون دیگر با او زندگی میکنید. پیشنهادات زیر ممکن است برای شما کمک کننده باشد:
1.هر کاری را که میگویید انجام خواهید داد، انجام بدهید:
هرکاری را که به او میگویید که انجام خواهید داد حتما انجام بدهید. اگر میگویید که هرگز کاری را انجام نخواهید داد نیز آن کار را سعی کنید به هیچ وجه انجام ندهید. به همین سادگی!
ماندن شما بر سر حرفهایتان به او کمک خواهد کرد که فکر ترس رها شدن توسط شما را کنار بگذارد.
گاهی اوقات نیز ممکن است به رغم تمامی تلاشهای شما هنوز هم این ترس در او وجود داشته باشید. سعی کنید با صبر و تحمل به کار خود ادامه دهید.
2.برخورد صادقانه و ملایمی با او داشته باشید.
اگر او به خانه میآید و میگوید که امروز رئیسش با او ناعادلانه رفتار کرده است، سریعا حرف او را تایید نکنید مگر اینکه از صمیم دل باور کنید که حق با اوست. معمولا این افراد در مورد صداقت رفتار دیگران با خودشان آگاه نیستند و این روش برخورد با آنها به آنها کمک خواهد کرد که صداقت شما را باور کنند.
3.نقش نجات دهنده را بازی نکنید.
او را تشویق کنید که مسئولیت انتخاب و اقدامات خود را بپذیرد. اگر او بیش از حد ولخرجی کرده و اکنون دیگر پول پرداخت یه آدامس را ندارد، به جای او پرداخت نکنید.
از آنجایی که افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی با هویت خود و خودآگاهی مشکل دارند، همچنین گاها احساس میکنند که نظرات به آنها اشاره دارند در صورتی که اینطور نیست. ممکن است شما گل به خانه بیاورید و او تصور کند که دارید به او خیانت میکنید. و یا ممکن است به کاری که او انجام داده نظری بدهید و او فکر کنید که به کار او میخندید.
ممکن است تمامی این کارها و تلاشهای شما گاهی به ثمر ننشیند و احساس شکست خوردگی کنید. اما سعی کنید در چنین مواقعی به روزهای خوبی که با هم گذراندهاید فکر کنید و صبر و تحمل خود را برای بهبود افزایش دهید.