اختلال افسردگی مداوم که به آن dysthymia نیز گفته میشود، یک نوع افسردگی طولانی مدت است. اگر شما مبتلا به این نوع افسردگی باشید معمولا احساس علاقهی خود را نسبت به کارهای روزمره از دست میدهید، احساس ناامیدی کرده و بازدهی شما کاهش مییابد. علاوه بر این ممکن است اعتماد به نفس پایینی داشته باشید و یا احساس کم ارزشی بکنید. تمامی این احساسات ممکن است سالها در وجود شما باشند و ادامه یابند و زندگی روزمره و کاری شما و روابطتان با خانواده و دوستان تحت تاثیر این احساسات قرار گیرد.
اگر شما مبتلا به این اختلال باشید برایتان بسیار سخت خواهد بود که موود خوشحالی داشته باشید حتی اگر در محیطهایی قرار بگیرید که معمولا شادیآور هستند. حتی ممکن است که دیگران در توصیف شما بگویند که شخصیت غمگینی دارید، قادر به خوشحال بودن نیستید و یا مدام در حال گله و شکایت هستید. اگرچه اختلال افسردگی مداوم به اندازهی اختلال افسردگی اساسی شدید نیست، میزان افسردگی شما ممکن است از کم به متوسط و یا شدید تغییر کند.
بخاطر ذات سرسخت اختلال افسردگی مداوم ممکن است مقابله با علائم افسردگی چالش برانگیز شود. اما ترکیبی از گفتار درمانی و دارو در درمان این اختلال موثر خواهد بود.
علائم اختلال افسردگی مداوم :
این نوع اختلال معمولا در طول سالیان در وجود فرد در رفت و آمد است و شدت آن ممکن است در طول زمان تغییر کند. اما معمولا علائم آن بیش از یکی دوماه از بین نمیروند. علاوه بر این اختلال افسردگی اساسی نیز ممکن است قبل از این اختلال و یا در خلال این اختلال نیز به وجود آید که در این صورت به چنین شرایطی افسردگی دوگانه میگوییم.
علائم اختلال افسردگی مداوم ممکن است منجر به بروز مشکلات جدی شوند. این علائم شامل موارد زیر هستند:
- بیعلاقگی نسبت به کارهای روزمرهای که فرد ممکن بود قبلا از آنها لذت ببرد
- ناراحتی، احساس خلاء و احساس شکست
- ناامیدی
- خستگی و کمبود انرژی
- اعتماد بنفس پایین، سرزنش و نقد کردن خود و احساس ناتوانی
- عدم تمرکز و ناتوانی در تصمیمگیری
- تحریکپذیری و خشم بالا
- کاهش یافتن فعالیت و بازدهی فرد
- دوری از فعالیتهای جمعی
- احساس گناه و نگرانی نسبت به گذشته
- اشتهای کم و یا پرخوری
- مشکلات خواب
در کودکان وجود اختلال افسردگی مداوم ممکن است شامل موود غمگین و تحریکپذیری شود.

چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
به دلیل اینکه این علائم و احساسات مدت زیادی است که با شما هستند و از بین نرفته اند ممکن است اینطور بیندیشید که این علائم با شما تا اخر خواهند ماند. اما اگر فکر میکنید که به اختلال افسردگی مداوم مبتلا هستید سعی کنید در اسرع وقت به یک روانشناس متخصص مراجعه کنید.
اگر در این باره چندان مطمئن نیستید میتوانید ابتدا با یک پزشک ملاقات کرده و شرایط خود را با او در میان بگذارید. پزشک ممکن است با انجام آزمایشو پرسیدن سوالهایی از شما مشکل شما را تشخیص دهد و شما را به یک روانشناس متخصص در اینباره معرفی کند. اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که علاقهای به رفتن نزد پزشک ندارید میتوانید از کسانی که در اطرافتان هستند و فکر میکنید میتوانند در اینباره به شما کمک کنند، کمک بگیرید. از طرفی اگر از صحبت رودررو با یک روانشناس دوری میکند و یا دسترسی به فرد متخصص ندارید میتوانید از روانشناسی آنلاین فولفکر نیز بهرهمند شوید.
دلایل بروز اختلال افسردگی مداوم :
علت اصلی بروز این اختلال همچون بسیاری از اختلالات شخصیتی شناخته شده نیست. همچون اختلال افسردگی اساسی ممکن است ترکیبی از عوامل مختلف در بروز این اختلال سهیم باشند:
تفاوتهای بیولوژیکی: افراد مبتلا به اختلال افسردگی مداوم ممکن است تغییرات فیزیکی در مغز خود داشته باشند. اهمیت این تغییرات هنوز نامعلوم است اما در نهایت میتوانند به شناسایی علل کمک کنند.
شیمی مغز: انتقالدهندههای عصبی مواد شیمیایی مغز هستند که احتمالا در افسردگی نقش دارند. اخیرا تحقیقات نشان داده است که تغییرات در عملکرد و اثر این انتقال دهندههای عصبی و نحوهی ارتباط آنها با سلولهای عصبی در حفظ پایداری خلقی میتواند نقش مهمی در بروز افسردگی و درمان آن داشته باشد.
صفات ارثی : اینطور به نظر میرسد که درصد ابتلا به اختلال افسردگی مداوم در افرادی که بستگان نزدیک آنها به اختلالات افسردگی و یا اختلالات شخصیتی دیگر مبتلا هستند، بیشتر است. محققان در تلاش برای یافتن ژنهایی هستند که در افسردگی موثر است.
رویدادهای زندگی: همچون اختلال افسردگی اساسی این نوع افسردگی نیز ممکن است در اثر حوادث تلخ همچون از دست دادن یکی از عزیزان، مشکلات مالی و یا سطح بالای استرس به وجود آید.
پیشگیری از اختلال افسردگی مداوم :
راه مطمئنی برای جلوگیری از بروز اختلال افسردگی مداوم وجود ندارد. از آنجایی که این اختلال معمولا در دوران کودکی و یا نوجوانی شروع میشود، شناسایی کودکانی که در خطر ابتلا به افسردگی هستند میتواند به آنها کمک کند که درمان اولیه و اساسی را دریافت کنند.
استراتژیهایی که میتوان به کار برد تا از شدت یافتن این اختلال پیشگیری شود، شامل موارد زیر است:
- اقدامات لازم برای کنترل استرس، افزایش قابلیت انعطاف پذیری و افزایش اعتماد بنفس خود را انجام دهید.
- دسترسی به خانواده و دوستان به ویژه در شرایط بحرانی به شما کمک میکند تا آرامش بیشتری داشته باشید.
- سعی کنید در بروز اولین نشانههای افسردگی اقدام به درمان آن کنید تا درمان موثرتری داشته باشید.
- سعی کنید بازهی زمانی طولانی اقدامات درمانی را انجام دهید تا از بازگشت افسردگی جلوگیری کنید.
شناخت درست علائم و درمان مناسب میتواند به شما کمک کند که به خوبی اختلال افسردگی مداوم را تا حد زیادی درمان کنید و به حالت طبیعی بازگردید.