آزمون 5 عاملی شخصیت NEO
خلاصه آزمون
0 سوال از 60 سوال تکمیل شد.
سؤالات:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
اطلاعات
اين آزمون به لحاظ انعكاس 5 عامل اصلي امروزه بهعنوان يك مدل فراگير بر اساس تحليل عوامل محسوب میشود و گستردگي كاربرد آن در ارزيابي شخصيت افراد سالم و نيز در امور باليني میتواند يكي از مناسبترین ابزار ارزيابي شخصيت باشد. اين آزمون به دليل بررسیهای گوناگون در گروههای سني و در فرهنگهای مختلف روي آن صورت گرفته است میتواند يكي از جامعترین آزمونها درزمینهٔ ارزيابي شخصيت باشد اين آزمون موضوع تحقيقات طي 15 سال گذشته بر روي نمونههای باليني و بزرگسالان سالم بوده است. ازاینرو سودمندي آنهم در جريانات باليني و هم در جريانات تحقيقي ارزیابیشده است. پرسشنامه شخصيتي NEOPI-R جانشين تست NEO است كه در سال 1985 توسط مك كري و كاستا تهیهشده بود. اين پرسشنامه 5 عامل اصلي شخصيت و 6 خصوصيت در هر عامل يا به عبارتي 30 خصوصيت را اندازه میگیرد؛ و بر اين اساس ارزيابي جامعي از شخصيت را ارائه میدهد. اين پرسشنامه داراي دو فرم يكي (S) براي گزارشهای شخصي است و شامل 240 سؤال پنجدرجهای از كاملاً موافق تا كاملاً مخالف است كه توسط خود آزمودني درجهبندی میشود و متناسب مردان و زنان در تمام سنين است؛ و ديگري فرم (R) يا تجدیدنظر شده نام دارد و بر اساس درجهبندیهای مشاهدهگر است. اين فرم نيز داراي همان 240 سؤال بوده با اين تفاوت كه با ضمير سوم شخص شروع میشود. فرم (R) هم میتواند بهطور مستقل براي ارزيابي شخصيت به كار رود و هم بهعنوان مكملي براي گزارشهای شخصيِ فرم (S) و يا روايي آن مورداستفاده قرار گيرد.
اين پرسشنامه فرم كوتاهي نيز به نام (NEO-FFI) نيز دارد كه يك پرسشنامه 60 سؤالي است و براي ارزيابي 5 عامل اصلي شخصيت به كار میرود اگر وقت اجراي تست خيلي محدود باشد و اطلاعات كلي از شخصيت كافي باشد از اين پرسشنامه استفاده میشود. از سوي ديگر اجراي اين آزمون ازنظر هزينه و زمان مقرونبهصرفه است مقیاسهای آن از اعتبار بالايي برخوردارند و همبستگي بين مقیاسها زياد است و از همه مهمتر اين آزمون برخلاف ساير آزمونهای شخصيتي، انتقادات كمتري بر آن واردشده است.
شما قبلا این آزمون را به پایان رسانده اید و نمی توانید مجددا درون آن شرکت کنید.
آزمون در حال بارگذاری است
برای شروع آزمون لازم است که ثبت نام کرده و به حساب کاربری خود وارد شوید.
برای شروع آزمون، لازم است آزمون زیر را به اتمام برسانید.
نتیجه
زمان شما:
زمان سپری شده است
امتیاز شما 0 از 0 است، (0)
دسته بندی ها
- اشتیاق به تجارب تازه 0%
- برون گرایی – درون گرایی 0%
- توافق پذیری 0%
- روان نژندی 0%
- مسؤولیت پذیری و با وجدان بودن 0%
اشتیاق به تجارب تازه
همانند برونگرایی، دلپذیربودن مقدمتاً بُعدی از تمایلات بین فردی است. یک فرد دلپذیر اساساً نوع دوست است. او نسبت به دیگران همدردی کرده و مشتاق است که کمک کند و باور دارد که دیگران نیز متقابلاً کمک کننده هستند. در مقابل فرد غیردلپذیر ستیزه جو، خودمدار و شکاک نسبت به دیگران بوده و رقابت جو است تا همکاری کننده.
افراد بسیار مایلند که دلپذیر بودن را هم به عنوان صفتی که از لحاظ اجتماعی مطلوب است و هم از لحاظ روانی حالت سالم تری است، ببینند. این امر نیز حقیقت دارد که افراد دلپذیر مقبول تر و محبوب تر از افراد ستیزه جو هستند ولی باید توجه داشت که آمادگی برای جنگیدن در برابر منافع خود هم یک امتیاز است و لذا دلپذیربودن در میدان جنگ یا در صحن دادگاه فضیلتی محسوب نمی شود. همچنین تفکر انتقادی و بدبین بودن در علم نیز به تحلیل های صحیح علمی کمک می کند. هیچ یک از دو قطب انتهایی این عامل از نقطه نظر جامعه مطلوب نیست و نیز هیچ یک لزوماً در مورد سلامت روانی فرد نیز مفید نمی باشد. هورنای یکی از روانشناسان به نام، در مورد دو تمایل نوروتیک «حرکت بر علیه مردم» و «حرکت به طرف مردم» بحث نموده است که این دو شبیه شکل مرضی دلپذیربودن و ستیزه جو می باشد. نمره پایین در A با حالات خودشیفتگی، ضداجتماعی و اختلال شخصیتی پارانویید همراه بوده در حالی که نمره بالا در A با اختلال شخصیتی وابسته همراه است.برونگرایی (E)
برونگراها، جامعه گرا هستند، اما توانایی اجتماعی قطعاً یکی از صفاتی است که حیطه برونگرایی دارای آن است. علاوه بر آن دوست داشتن مردم، علاقه به شرکت در گروه های بزرگ و گردهمایی ها، با جرأت بودن، فعال بودن و پرحرف بودن نیز از صفات برونگراها است. آنها برانگیختگی جنسی و نیز تحریک را دوست دارند و متمایلند که بشاش باشند. همچنین سرخوش، باانرژی و خوش بین نیز هستند. مقیاس های حیطه ی E به طور قوی با علاقه به ریسک های بزرگ در مشاغل همبسته است. بنابر تعریف جان و سریواستاوا (۱۹۹۹)، برونگرایی بیانگر وجود رویکردی پرانرژی به جهان مادی و اجتماعی در فرد می باشد که ویژگی هایی چون مردم آمیزی، فعال بودن، قاطعیت و جرأت را شامل می شود. سازش پذیری نشانگر جهت گیری اجتماعی و جامعه پسند در مقابل نگرش خصمانه نسبت به دیگران می باشد که ویژگی هایی چون نوع دوستی، خوش قلبی، اعتماد و فروتنی را شامل می شود. هر قدر که نشان دادن مشخصات برونگراها آسان است، به همان اندازه نشان دادن ویژگی های درونگراها مشکل است. در برخی از توصیف ها درونگرایی باید به منزله ی فقدان برونگرایی درنظر گرفته شود تا به عنوان ضد برونگرایی. ازا ین رو افراد درونگرا خوددارترند تا غیردوستانه،مستقلند تا پیرو،یکنواخت و متعادلند تا تنبل. وقتی منظور این است این افراد ترجیح می دهند تنها باشند. شاید گفته شود این افراد کم رو هستند. افراد درونگرا لزوماً از اضطراب های اجتماعی رنج نمی برند. گرچه این افراد روحیه بسیار شاد برونگراها را ندارند، ولی آدم های غیرخوشحال یا بدبینی نیستند. خصوصیات گفته شده شاید در مواردی عجیب یا بعید به نظر برسند اما آنها به کمک تحقیقات متعددی برآورده شده اند و موجب پیشرفت های مفهومی در مدل پنج عاملی گردیده اند.
این تحقیقات موجب شکسته شدن کلیشه های ذهنی که صفات متقابلی چون شاد- ناشاد، دوستانه- خصمانه و معاشر- کمرو را به هم متصل می کنند، گردیده و اطلاعات جدیدی را در مورد شخصیت بوجود آورده است.انعطاف پذیری (O)
به عنوان یک بعد اصلی شخصیت، انعطاف پذیری در تجربه خیلی کمتراز E و N شناخته شده است. این یکی از دردسرهای کار برعکس کردن روند پرسشنامه سازی است، همین بعد در برخی نسخه های دیدگاه پنج عاملی عقل نامیده شده است.عناصر انعطاف پذیری چون تصور فعال، احساس زیباپسندی، توجه به احساسات درونی، تنوع طلبی، کنجکاوی ذهنی و استقلال در قضاوت، اغلب نقشی در تئوری ها و سنجش های شخصیت ایفا نموده اند، اما به هم پیوستگی آنها در یک حیطه ی وسیع و تشکیل عاملی از آن به ندرت مطرح بوده است.اشخاص منعطف هم درباره ی دنیای درونی و هم درباره ی دنیای بیرونی کنجکاو هستند و زندگی آنها از لحاظ تجربه غنی است. آنها مایل به پذیرش عقاید جدید و ارزش های غیرمتعارف بوده و بیشتر و عمیق تر از اشخاص غیرانعطاف پذیر هیجان های مثبت و منفی را تجربه می کنند. نمرات انعطاف پذیری با آموزش و نمرات هوش همبسته است. انعطاف پذیری مخصوصاً با جنبه های مختلف هوش چون تفکر واگرا که عاملی در خلاقیت می باشد مربوط است . اما انعطاف پذیری مترادف هوش نیست. برخی افراد خیلی باهوش در مقابل تجربه بسته هستند، متقابلاً برخی اشخاص خیلی انعطاف پذیر ظرفیت هوشی خیلی محدودی دارند. در قالب تحلیل عوامل اندازه های قابلیت ذهنی عامل ششم مستقلی را تشکیل می دهند که مؤلفین آن را خارج از حیطه ی شخصیت درنظرگرفته اند.
مردان و زنانی که نمره پایینی در انعطاف پذیری می گیرند، متمایلند که رفتار متعارف داشته و دیدگاه خود را حفظ کنند، این افراد تازه های آشناتر را ترجیح می دهند و پاسخ های عاطفی آنها خیلی محدود است.
متقابلاً افراد انعطاف پذیر غیر سنتی و غیرمتعارف هستند. علاقمندند همیشه سؤال کنند و آماده ی پذیرش عقاید سیاسی و اجتماعی و اخلاقی جدید هستند. این تمایلات نباید این چنین تلقی شود که آنها افرادی غیراصولی هستند. یک فرد انعطاف پذیر ممکن است به سیستم ارزش های خود مسؤولانه پاسخ دهد، همچنان مانند سنت گراها. افراد انعطاف پذیر ممکن است از نظر روانشناسان خیلی سالم تر یا رشد یافته تر باشند اما انعطاف پذیری یا انعطاف ناپذیری بستگی به اقتضاهای یک موقعیت دارد و افراد هر دو گروه کارهای مفید و مؤثری در جامعه انجام می دهند.روان نژندی
مؤثرترین قلمرو مقیاس های شخصیت تقابل سازگاری یا ثبات عاطفی با ناسازگاری یا روان نژندی است. متخصصین بالینی انواع گوناگونی از ناراحتی های عاطفی چون ترس اجتماعی، افسردگی و خصومت را در افراد تشخیص می دهند. اما مطالعات بیشمار نشان می دهد افرادی که مستعد یکی از این وضعیت های عاطفی هستند، احتمالاً وضعیت های دیگر را نیز تجربه می کنند.تمایل عمومی به تجربه ی عواطف منفی چون ترس، غم، دستپاچگی، عصبانیت، احساس گناه و نفرت مجموعه حیطه ی N را تشکیل می دهد. هر چند N چیزی بیشتر از آمادگی برای ناراحتی های روانشناختی دارد. شاید عواطف شکننده مانع از سازگاری می شود. مردان و زنان با نمره بالا در N مستعد داشتن عقاید غیرمنطقی هستند و کمتر قادر به کنترل تکانش های خود بوده و خیلی ضعیف تر از دیگران با استرس کنار می آیند.
همچنانکه اسم این عامل نشان می دهد بیمارانی که به طورسنتی به عنوان نوروتیک تشخیص داده شده اند کلاً نمره ی بالایی در اندازه های N به دست می آورند (به عنوان مثال آیزنک ۱۹۶۴ به نقل از مک کری و کوستا ۱۹۹۲). اما مقیاس N این پرسشنامه همانند سایر مقیاس هایش یک بعد از شخصیت سالم را اندازه می گیرد. نمرات بالا ممکن است نشانه ی احتمال بالا برای ابتلا به برخی از انواع مشکلات روانپزشکی باشد. اما زیرمقیاس N نباید به عنوان اندازه ای برای اختلالات روانی درنظرگرفته شود. ممکن است که بدست آوردن یک نمره ی بالا در مقیاس N ا یک اختلال قابل تشخیص روانی همراه نباشد، از طرفی تمام اختلالات روانی با نمره بالا در N همراه نیست. به عنوان مثال یک فرد ممکن است اختلال شخصیت ضداجتماعی داشته باشد و نمره بالایی در N کسب نکند.
افرادی که نمرات آنها در N پایین است دارای ثبات عاطفی بوده و معمولاً آرام، معتدل و راحت هستند و قادرند که با موقعیت های فشارزا بدون آشفتگی یا هیاهو روبرو شوند.مسؤولیت پذیری و با وجدان بودن (C)
وظیفه شناسی و مسؤولیت پذیری (با وجدان بودن) توصیف کننده ی قدرت کنترل تکانه ها، به نحوی که جامعه مطلوب می داند و تسهیل کننده ی رفتار تکلیف محور و هدف محور است. وظیفه شناسی ویژگی هایی چون تفکر قبل از عمل، به تأخیراندازی ارضا، خواسته ها، رعایت قوانین و هنجارها و سازماندهی و اولویت بندی تکالیف را در برمی گیرد.
کنترل خود، همچنین می تواند به مفهوم قدرت طرح ریزی خیلی فعال، سازماندهی و انجام وظایف محوله به نحو مطلوب نیز باشد. تفاوت های فردی در این موارد اساس وجدان هدفمند، با اراده و مصمم است. افراد موثق، موسیقیدانان بزرگ و ورزشکاران به نام این صفات را در حد بالا دارند. دیگمن و تاکوموتوچوک ،محققین دیگر، این حیطه را به نام «تمایل به موفقیت» نامیده اند. نمره ی بالا در C با موفقیت شغلی و تحصیلی همراه است. نمره ی پایین در C ممکن است موجب شود که فرد از باریک بینی لازم، دقت و پاکیزگی زیاد و «معتادکار » اجتناب کند.
با وجدان بودن یک جنبه از آن چیزی است که «منش» نامیده می شود. افراد با نمره بالا در C زیاد دقیق، خوش قول و مطمئن هستند، اما افراد با نمرات پایین در C لزوماً فاقد اصول اخلاقی نیستند. اما در به کارگیری اصول اخلاقی زیاد دقیق نیستند. همچنین آنان در تلاششان برای رسیدن به هدف بیحال هستند. مدارکی وجود دارد که این افراد خیلی لذت گرا بوده و علاقه ی زیادی به امور جنسی دارند.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- پاسخ داده شده
- مرور
- سوال 1 از 60 سوال
1. سوال
من آدم نگرانی هستم
صحیحنادرست - سوال 2 از 60 سوال
2. سوال
من دوست دارم همیشه آدم های زیادی دور و برم باشند
صحیحنادرست - سوال 3 از 60 سوال
3. سوال
من دوست ندارم وقتم را با خیالبافی هدر بدهم
صحیحنادرست - سوال 4 از 60 سوال
4. سوال
من سعی می کنم با دیگران خوش رفتار و مودب باشم
صحیحنادرست - سوال 5 از 60 سوال
5. سوال
من چیزهای خودم را مرتب و پاکیزه نگه می دارم
صحیحنادرست - سوال 6 از 60 سوال
6. سوال
من اغلب خودم را کمتر از دیگران حس می کنم
صحیحنادرست - سوال 7 از 60 سوال
7. سوال
من لبخند زدن به دیگران و بیرون رفتن با انها را کار آسانی می دانم
صحیحنادرست - سوال 8 از 60 سوال
8. سوال
من وقتی روش درست انجام یک کار را پیدا کنم به همان می چسبم و ادامه می دهم
صحیحنادرست - سوال 9 از 60 سوال
9. سوال
من اغلب با اعضای خانواده بگو نگو دارم
صحیحنادرست - سوال 10 از 60 سوال
10. سوال
من به خوبی می توانم طوری برنامه ریزی کنم که کارهایم به موقع انجام شوند
صحیحنادرست - سوال 11 از 60 سوال
11. سوال
وقتی من زیر بار یک استرس بزرگ هستم بعضی مواقع احساس می کنم دارم از هم می پاشم
صحیحنادرست - سوال 12 از 60 سوال
12. سوال
من خودم را لزوما آدم امیدواری نمی دانم
صحیحنادرست - سوال 13 از 60 سوال
13. سوال
نظم و ترتیب خاصی که در هنر و طبیعت می بینم برای من جالب و شوق انگیز است.
صحیحنادرست - سوال 14 از 60 سوال
14. سوال
بعضی از مردم مرا آدمی خودخواه و خودمحور می دانند.
صحیحنادرست - سوال 15 از 60 سوال
15. سوال
من آدم بسیار منظم و با برنامه ای نیستم.
صحیحنادرست - سوال 16 از 60 سوال
16. سوال
من به ندرت احساس تنهایی و غمگینی می کنم.
صحیحنادرست - سوال 17 از 60 سوال
17. سوال
من واقعاً از صحبت کردن با دیگران لذت می برم.
صحیحنادرست - سوال 18 از 60 سوال
18. سوال
من معتقدم اگر به دانشجویان اجازه داده شود تا به سخنرانی های بحث انگیز و متناقض گوش دهند فقط باعث سردرگمی و انحراف بیشتر آنها خواهد شد.
صحیحنادرست - سوال 19 از 60 سوال
19. سوال
من ترجیح می دهم با دیگران همکاری کنم تا با آنها به رقابت بپردازم.
صحیحنادرست - سوال 20 از 60 سوال
20. سوال
من سعی می کنم تا وظایف محوله خود را با صداقت و درستی انجام دهم.
صحیحنادرست - سوال 21 از 60 سوال
21. سوال
من اغلب دچار تنش بوده و عصبی هستم.
صحیحنادرست - سوال 22 از 60 سوال
22. سوال
من ترجیح می دهم در جاهایی باشم که کانون فعالیت و عمل است.
صحیحنادرست - سوال 23 از 60 سوال
23. سوال
شعر تأثیر چندانی روی من ندارد.
صحیحنادرست - سوال 24 از 60 سوال
24. سوال
من معمولاً در مورد قصد و نیت دیگران بدبین و بدگمان هستم. کاملاً مخالفم مخالفم نظری ندارم موافقم
صحیحنادرست - سوال 25 از 60 سوال
25. سوال
من دارای اهداف روشن و مشخصی هستم و برای دستیابی به آنها طبق برنامه منظمی عمل می کنم.
صحیحنادرست - سوال 26 از 60 سوال
26. سوال
من بعضی وقت ها کاملاً احساس بی ارزشی می کنم.
صحیحنادرست - سوال 27 از 60 سوال
27. سوال
من معمولاً ترجیح می دهم کارها را به تنهایی انجام دهم.
صحیحنادرست - سوال 28 از 60 سوال
28. سوال
من اغلب غذاهای جدید و خارجی را امتحان می کنم.
صحیحنادرست - سوال 29 از 60 سوال
29. سوال
من عقیده دارم که اکثر مردم اگر به آنها اجازه داده شود از آدم سوءاستفاده خواهند کرد.
صحیحنادرست - سوال 30 از 60 سوال
30. سوال
من قبل از شروع به هر کاری مقدار زیادی وقت تلف می کنم.
صحیحنادرست - سوال 31 از 60 سوال
31. سوال
من به ندرت احساس ترس و اضطراب می کنم.
صحیحنادرست - سوال 32 از 60 سوال
32. سوال
من اغلب احساس می کنم که سرشار از نیرو و انرژی هستم.
صحیحنادرست - سوال 33 از 60 سوال
33. سوال
من به ندرت متوجه خلق و عواطفی که محیط های مختلف بوجود می آورند می شوم.
صحیحنادرست - سوال 34 از 60 سوال
34. سوال
بیشتر مردمی که می شناسم را دوست دارم.
صحیحنادرست - سوال 35 از 60 سوال
35. سوال
من برای دستیابی به اهداف خود سخت تلاش می کنم.
صحیحنادرست - سوال 36 از 60 سوال
36. سوال
من اغلب از نحوه ی برخورد دیگران با خودم عصبانی می شوم.
صحیحنادرست - سوال 37 از 60 سوال
37. سوال
من آدم خوش مشرب، شاد و با روحیه ای هستم.
صحیحنادرست - سوال 38 از 60 سوال
38. سوال
من معتقدم برای تصمیم گیری درباره ی موضوعات اخلاقی، باید از رهبران مذهبی خود کسب تکلیف و تقلید کنم.
صحیحنادرست - سوال 39 از 60 سوال
39. سوال
بعضی از مردم فکر می کنند من آدم فاقد احساسات و حسابگری هستم.
صحیحنادرست - سوال 40 از 60 سوال
40. سوال
همیشه وقتی قول انجام کاری را بدهم، مردم می توانند به انجام آن کار اطمینان کنند.
صحیحنادرست - سوال 41 از 60 سوال
41. سوال
من بیشتر مواقع که کارها طبق نقشه پیش نمی رود یا اشتباه از آب در می آیند، احساس دلسردی کرده و می خواهم آنها را ناتمام رها کنم.
صحیحنادرست - سوال 42 از 60 سوال
42. سوال
من آدم خوشحال و امیدواری نیستم.
صحیحنادرست - سوال 43 از 60 سوال
43. سوال
بعضی مواقع که شعری را می خوانم یا به یک اثر هنری نگاه می کنم، موجی از احساس افسردگی یا هیجان را دربرمی گیرد.
صحیحنادرست - سوال 44 از 60 سوال
44. سوال
من از لحاظ نگرش های اجتماعی آدم سخت گیر و بی گذشتی هستم.
صحیحنادرست - سوال 45 از 60 سوال
45. سوال
گاهگاهی من آنطور که باید صادق و قابل اطمینان نیستم.
صحیحنادرست - سوال 46 از 60 سوال
46. سوال
من به ندرت افسرده و یا غمگین می شوم.
صحیحنادرست - سوال 47 از 60 سوال
47. سوال
همه ی زندگی و کارهای من با سرعت انجام می گیرد.
صحیحنادرست - سوال 48 از 60 سوال
48. سوال
من علاقه ای به تأمل و تفکر جدی درباره ی سرنوشت جهان یا انسان ندارم
صحیحنادرست - سوال 49 از 60 سوال
49. سوال
من غالباً سعی می کنم به افکار و احساسات دیگران آگاهی و احترام نشان دهم.
صحیحنادرست - سوال 50 از 60 سوال
50. سوال
من آدم سازنده و مولدی هستم که همیشه مسؤولیت های خود را به انجام می رساند.
صحیحنادرست - سوال 51 از 60 سوال
51. سوال
من اغلب احساس درماندگی و ناتوانی می کنم و میل دارم شخص دیگری مسائلم را حل کند.
صحیحنادرست - سوال 52 از 60 سوال
52. سوال
من شخص بسیار فعالی هستم.
صحیحنادرست - سوال 53 از 60 سوال
53. سوال
من کنجکاوی فکری بسیار زیادی دارم.
صحیحنادرست - سوال 54 از 60 سوال
54. سوال
من اگر افراد دیگر را دوست نداشته باشم این را از آنها مخفی نمی کنم.
صحیحنادرست - سوال 55 از 60 سوال
55. سوال
به نظر نمی رسد هرگز بتوانم کارهای خود را نظم و ترتیب دهم.
صحیحنادرست - سوال 56 از 60 سوال
56. سوال
بعضی وقت ها من طوری احساس خجالت کرده ام که دلم می خواست خود را از دیگران مخفی کنم.
صحیحنادرست - سوال 57 از 60 سوال
57. سوال
من ترجیح می دهم دنبال کارهای خود را بگیرم تا این که رهبر دیگران باشم.
صحیحنادرست - سوال 58 از 60 سوال
58. سوال
من اغلب از بازی کردن با نظریه ها و افکار انتزاعی لذت می برم.
صحیحنادرست - سوال 59 از 60 سوال
59. سوال
اگر نیاز باشد، من حاضرم از افراد دیگر برای رسیدن به مقاصد خود سوءاستفاده کنم.
صحیحنادرست - سوال 60 از 60 سوال
60. سوال
من سعی می کنم همه ی کارهای خود را به بهترین نحو انجام دهم.
صحیحنادرست